Vinařství V & M Zborovský, Velké Pavlovice

VÍNO

Historie vína, původ vína.

Již člověk mladší doby kamenné sbíral plody plané révy a patrně poznal i opojné účinky zkvašené šťávy z bobulí. Réva vinná patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Samotný termín víno pochází z gruzínského gvino. Pro svou jedinečnou chuť byla nejčastěji kultivována planá Vitis vinifera, hojně pěstována v oblastech dnešního Iránu a Izraele. Archeologická expedice v Iránu objevila džbán ...

Odrůdy révy

Odrůdy pro bílá vína:

CHARDONNAY

   Pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského modrého s odrůdou Heunisch. Na Moravě se spolu s Rulandským bílým pěstuje od nepaměti. U nás bylo s Rulandským bílým často zaměňováno a v nevědomosti se Chardonnay pěstovalo jako Rulandské bílé. Je právem globální nejoblíbenější bílou odrůdou a patří k nejkvalitnějším vínům. Má zelenožlutou ...

Kategorie vín

DLE OBSAHU CUKRU

Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru v litru.
Polosuché:  4,1 - 12 g zbytkového cukru v litru.
Polosladké:  12,1 - 45 g zbytkového cukru v litru.
Sladké:  minimální obsah 45 g zbytkového cukru v litru.

DLE BARVY

Bílé víno: Vyrábí se  z bílých, růžových nebo modrých hroznů révy vinné. Bílé víno z modrých hroznů se nazývá klaret. Hrozny se lisují ihned nebo několik hodin po p...



Vinařství V&M Zborovský

VINAŘSTVÍ V & M ZBOROVSKÝ   |   VINOTÉKA   |   BURČÁK OD PRAMENE   |   POSEZENÍ VE SKLEPĚ

      © 2010 Vinařství V & M Zborovský   |   webdesign: Huslík
Link:   Boty   |   Jízdní kola   |   Antikvariát   |   Bazény   |   Nábytek