Vinařství V & M Zborovský, Velké Pavlovice

VINAŘSTVÍ V & M ZBOROVSKÝ, v.o.s.

ZALOŽENÍ FIRMY

Vinařství V & M Zborovský bylo založeno v roce 2001 dvěma bratry s podporou svého otce. Je to firma ryze rodinného charakteru.
Nejprve jsme víno vyráběli v domácím malém sklepě pro vlastní potřebu. Poté od založení firmy v pronajatém, a později koupeném rozvětveném sklepě ve Velkých Pavlovicích poblíž kostela. V roce 2007 jsme přesunuli výrobu vína do 6 km vzdálené Vrbice. Zde máme pronajaté rozsáhlejší podzemní prostory. Sklepení ve V. Pavlovicích postupně upravujeme na prodejnu vín, posezení ve vinném sklepě a na pořádání akcí s vinařskou tématikou.

VINOHRADY

Zpočátku naše vinařství vyrábělo víno z 1,5 ha převážně pronajatých vinohradů a z vykupovaných hroznů. V letech 2002 – 2004 výsadbou nových vinic jsme jejich rozlohu zvýšili o 14 ha. Dnes obhospodařujeme 18 ha vinic vlastních i pronajatých. Mezi pěstované odrůdy patří: Chardonnay, Frankovka, Modrý Portugal, Muškát Ottonel, Rulandské bílé, Rulandské modré, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Svatovavřinecké, Tramín červený, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe. Výhledově počítáme s výsadbou dalších odrůd. Pro rozšíření sortimentu vykupujeme část hroznů od smluvních dodavatelů.

EKOLOGIE VE VINICÍCH

Vinohrady jsou lokalizované ve vynikajících polohách katastrů Velkých Pavlovic a Bořetic. Révu vinnou pěstujeme co nejvíce ekologicky. Přísně pečujeme o diverzitu fauny a flóry, která zvyšuje odolnost révy vůči škodlivým činitelům. Ochranu rostlin provádíme preventivně vzhledem k vývoji počasí a zdravotním rizikům. Proti chorobám využíváme jen nejšetrnější prostředky, splňující přísné limity přísně kontrolované integrované produkce. V meziřadí vinic roste tráva přirozeně se vyskytující na daném stanovišti, která je pouze několikrát ročně sečena. Respekt k přírodním procesům, biologická rozmanitost stanoviště a způsob obdělávání vinic, pomáhá udržovat ekologickou rovnováhu.

SBĚR HROZNŮ

Hrozny sbíráme v okamžiku jejich nejoptimálnější zralosti. Pro termín sběru není směrodatná jen cukernatost, ale i obsah kyselin. Jejich množství klesá s přibývající cukernatostí a to je zejména u ranějších bílých odrůd nežádoucí. U modrých odrůd je déletrvající zrání při teplém počasí žádoucí, neboť kromě narůstající cukernatosti dochází ke snižování obsahu kyselin v hroznech. U červených vín je nutné, aby množství kyselin nebylo příliš vysoké, to platí zejména pro kyselinu jablečnou. Zbylá kyselina jablečná, která se neodbourala v hroznech při zrání se musí snížit činností bakterií v mladém víně. U některých odrůd provádíme systematicky probírku hroznů. Z  nejvyzrálejších a nejzdravějších hroznů vyrábíme výběry z bobulí, slámová a pokud přijde brzy mráz i ledová vína.

VÝROBA VÍNA

Víno vyrábíme citlivým postupem vzhledem ke stavu a zralosti hroznů. Hrozny šetrně zpracováváme a starostlivě zvažujeme každý výrobní postup. Metodou řízeného kvašení snižujeme teplotu kvasícího moštu pod 18° C. Nízké teploty při kvašení uchovávají ve víně příjemnou ovocitou i květnatou vůni, svěžest a harmonii. Vína zrají v nerezových nádobách. Většina červených vín dále leží několik měsíců v dřevěných sudech. U červených vín považujeme za samozřejmost biologické odbourání kyseliny jablečné (malolaktická fermentace).

Aby došlo ke snížení této kyseliny pomocí bakterií je nutné při tomto procesu udržovat teplotu vína nad 15° C a téměř nepoužít síru. Některým nejlepším, především červeným vínům umožňujeme získat širší rozměr v dubových sudech typu barrique. Komplexním přístupem si jednotlivá vína utvářejí osobitý charakter. Vína lahvujeme bez stabilizování chemickými přípravky.


FILOZOFIE FIRMY

Snahou našeho vinařství je vyrábět kvalitní přírodní vína a ekologicky přistupovat nejen k pěstování révy vinné. Myslíme ekologicky a proto  používáme obaly vyrobené z recyklovaného papíru, důsledně třídíme odpad a v minimalizujeme negativní dopady našich činností na přírodu. Umírněná konzumace červeného i bílého vína je zdraví prospěšná. Chceme, aby lidé pili víno pro radost a pro zdraví, ne pro opíjení se. Málo vína je lék mnoho vína je jed. Proto cítíme jako povinnost zacházet s vínem tak, aby si zachovalo co nejvíce zdraví prospěšných látek. Zadostiučiněním jsou pro nás získaná ocenění na významných výstavách vín a spokojený zákazník, který si rád vychutná naše vína.
Šlechtický původ rodu Zborovský

Šlechtický původ
rodu

Rod Zborovský má starý šlechtický původ. Nositelem tohoto jména byl šlechtic – běženec Kristof Zborowski ze Zborowa, který v 16. stol přesídlil z polského Haliče do Broumova, kde vykonával funkci panského úředníka.



Vinařství
V&M Zborovský


Zvětšit mapu


Vinařství V&M Zborovský

VINAŘSTVÍ V & M ZBOROVSKÝ   |   VINOTÉKA   |   BURČÁK OD PRAMENE   |   POSEZENÍ VE SKLEPĚ

      © 2010 Vinařství V & M Zborovský   |   webdesign: Huslík
Link:   Boty   |   Jízdní kola   |   Antikvariát   |   Bazény   |   Nábytek